Onderhoud van sieraden


Sieraden zijn er om gedragen te worden. Alleen dan onderstrepen ze de persoonlijke stijl en smaak van de draagster en gaan ze leven. In het dragen verliezen sommige sieraden iets van hun schittering, terwijl andere er juist van gaan glanzen. Ringen en armbanden zijn bijvoorbeeld krasgevoeliger dan colliers en broches. Sieraden hebben zorg nodig om schoon en mooi te blijven. Eenvoudige handelingen die een sieraad weer als nieuw laten schitteren. 
Edelstenen
Sieraden met edel- en kleurstenen zijn gevoelig voor verschillende soorten zeep en parfums. Ook te fel zonlicht kan een nadelig effect hebben op sommige kleurstenen. Kleurstenen knappen zichtbaar op van een lauw zeepsopje. Borstel de sieraden hierin voorzichtig schoon, spoel ze af en droog ze met een zachte, niet pluizende doek. 
Natuurlijk geldt dit alleen voor de stenen en niet voor het jasseron of de leren ketting waaraan de steen hangt.
Parels
Het organische materiaal dat de verschillende laagjes parelmoer bij elkaar houdt kan uitdrogen, daarom is elke vorm van warmte voor langere tijd funest voor de glans en kleur van de parel. Ook wordt het aangetast door zuren in allerlei chemicaliën, zoals huishoudelijke zepen, schoonmaakmiddelen, cosmetica en transpiratie- en huidzuren. Het lichaam produceert transpiratie, zelfs als de huid droog is, en dit bevat een paar lichte zuren die langzaam het parelmoer aantasten. Met parels zwemmen in een zwembad moet vermeden worden, evenals langdurig zonnebaden. Pareljuwelen moeten als laatste worden omgedaan, na baden, gebruik van hairspray en cosmetica. 
Parels mogen nooit samen met andere juwelen worden opgeborgen! Alhoewel parels mechanisch sterk en taai zijn, ze kunnen gemakkelijk krassen!! 


Dit moet u NIET doen:

•        Niet in de afwas, bad of douche
•        Niet dragen bij transpirerende arbeid of inspanning
•        Niet in aanraking laten komen met cosmetica, parfum of haarspray
•        Draag geen sieraden bij huishoudelijke of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen.
•        Stel uw sieraden niet bloot aan te fel zonlicht. Parels en kleurstenen kunnen daardoor verkleuren.
•        Make-up, haarlak en parfums bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met het metaal / leer / parels of edelstenen, vlekken kunnen veroorzaken op huid en kleding. Het is het beste om sieraden pas op het allerlaatst om te doen.

 

Handige tips!

•        Na het dragen schoonmaken met een zachte doek
•        Regelmatig dragen voorkomt uitdrogen.
* Het metalen Zeeuwse knopje kunt u lakken met blanke nagellak, zo blijft het
Zeeuwse knopje langer mooi.

 

En mocht het sieraad er na verloop van tijd niet meer mooi uit zien en ook niet meer op te
poetsen zijn, dan is het misschien juist zo leuk om te kijken voor een nieuw sieraad van Jetje.

Gemaakt door